1.2.09

Matlagning: Blomkålssoppa!

Nu när man har tillgång till ett riktigt kök måste man ju laga riktig mat!
En söndag kräver något lätt men mättande och denna rätt är riktigt mättande och superduperlätt! Jag har tyvärr inga mått, men den matlagningsvana vet ungefär hur mycket som går åt per pers.


Bryt sönder några blomkålsknytten!


Hacka upp lite purjolök.


Riv ingefära och vitlök. Detta kan du ta ganska mycket av!
De behöver också rätt mycket grönsaksbuljong!


Mjölk och Philadelphia är ett måste!


Hackade brödbitar!


Släng i blomkålen i vatten och koka 5-10 min så de är aldente!


Bryn smör i en kastrull eller hög panna! Sänk sedan värmen.


Fräs purjon mjuk men låt den inte få färg!


Häll sedan på mjölken (ett par tre deciliter) och höj värmen lite!


När det börjar sjuda så häller du i lite av färskosten!
Låt sedan bubbla ett tag, men håll värmen låg så den inte skär sig!


När kålen är klar häll i dem, några deciliter mjölk till och rör om och sänk värmen till lägsta temp.


Bryn smör!


Häll på vitlöken och ingefäran och fräs upp i några få sekunder!


Släng på krutongerna och stek dem gyllene!


Mixa soppan antingen så de stora bitarna försvinner eller helt mjuk och rund!


Serveringsförslag! ;)


Mmmm...

1 kommentar:

Anonym sa...

Ett tips: Blomkålspurré. Super gott, snabbt och enkelt. Koka upp blomkåls knipen med grädde, lite mjölk och en gönsaks buljongtärning. När kålen är mjuk häller du över allt i en mixer och mixa tils purén är "hård" och fluffig. Krydda efter smak och ät till kött, fisk, vilt eller kyckling. Så gott!!

Skicka en kommentar